сряда, 23 октомври 2013 г.

Полимерна глина Фимо

В следващите няколко реда ще се опитам да Ви запозная с един нов продукт:
Става въпрос за полимерната глина Фимо. Фимо е полимерна глина, която е мека и с характеристики като пластелин, но при изпичане става твърда като порцелан. Обикновено се използва за изработката на бижута, декоративни предмети, както и за дребни детайли, тъй като пластичността й го позволява. Полимерната глина Фимо се произвежда в много богата цветова гама. Отличава се също така и бива Fimo Classic clay, Fimo Soft clay, Fimo Transparent clay, Fimo Effect clay, Fimo Fluorescent clay, което означава - класическо Фимо, меко Фимо (по-лесно за обработка), прозрачно Фимо - след изпичане става прозрачно, но не като стъкло; Фимо с ефекти - брокатни частици, подходящо за бижута и т.н., както и флуоресцентно Фимо, светещо на подходяща светлина(например в дискотеката).
Полимерната глина Фимо не е широко позната в България, но има много почитатели по света. С полимерните глини Фимо се работи много лесно. При работата си с тях могат да се използват и всякакви инструменти за обработка на глина, например подобни на тези, с които се обработва пластелин, макетни ножчета, всякакви предмети от бита, които могат да служат за оформяне на парченца - декоративни копчета, капачки, формички за сладкиши, клечки за зъби и др. Място за една идея - работете с найлонови ръкавици, защото по ръцете ви винаги ще остава цвят от глината, който може да се размеси с цвета на другата фигурка! В практиката има познати и наложени различни техники за работа с полимерната глина Фимо. Използването на различните техники се обуславят главно от различните предмети, които искаме да получим. Най-често използваните техники са: Milefiori - техниката Милефиори е широко разпространена в декорациите и изработването на вещи от глината.
Кракел - кракелът всъщност е вид техника, ползвана широко в декупажа (с хартия или станиол), с която на даден предмет се придава остарял и античен вид. Известни са и следните други техники - Суърл, Техника със сенки, Tехника с трансфер, Техника за едрата сол, Mokume gane. Има доста клипове, където е показано как да се използват различните видове техники. Полимерната глина Фимо се пече при около 120 градуса за около 20 -25 минути. Готовите предмети могат и да се лакират, като се използват специалните лакове за глините Фимо. Преди да нанесете слоя лак, може да почистите повърхността на готовия предмет със спирт, за да се предотврати евентуално лепнене. Въпросните лакове се нанасят на чиста, суха, без восъци, мазнини и прах основа. Вече се превръща в традиция да се правят и международни срещи за обмяна на опит и идеи при работа с полимерната глина Фимо. Така, че България става част от това общество на майстори и почитатели на Фимо глината и на хилядите възможности за начините й на приложение и използване. Успешни занимания с това ново чудо!

Няма коментари:

Публикуване на коментар