сряда, 28 март 2012 г.

Детските играчки – начин на употреба. За и против детските играчки.

Хората имат най-различно отношение към играчките. Това е толкова естествено и човешко. Не са никак малко предпоставките, които формират разликите у хората. Но най-силно впечатление правят техните крайни позиции в отношение им към играчките. Става въпрос за тяхното положително и отрицателно отношение към детските играчки.
При отрицателното им отношение най-силно е изразена позицията на тези, които най-общо казано под една или друга форма не ги долюбват. Но аз мисля, че това тяхно отношение към детските играчки е по-скоро обобщено такова на техния цялостен светоглед. По тази и причина си мисля, че това тяхно мнение е невярно и неправилно и не бива да се смята за меродавно.
Толкова за тези, които са отрицателно и негативно настроени по принцип или поради една или друга причина са заблудени или грешат.
Като цяло позитивите и положителното отношение са повече.
Всъщност защо съществуват играчките?
Най-често се отъждествяват с подаръка. Носители са на послание – ти си важен за мен, обичам те и искам да те зарадвам.
Основната причина да съществуват детските играчки, е че те са способ за развитие на различни заложби и способности на децата.
Това те правят чрез провокиране на вниманието на детето чрез оцветяването си, звуковите и светлинните си ефекти, различните си форми, възможността да се правят различни комбинации д тях. Играейки си с тях детето съвсем неволно прави многократни повторения на верни движения и по този начин тренира и мисленето си и моториката на движенията и не на последно място укрепва и мускулатурата си, осигурява и необходимата доза минимум физическо натоварване и подвижност на тялото си. Преоткрива света чрез метода на опит/грешка. Научава кое може/е възможно и кое не може/не е възможно.
Играчките развиват визуалните, моторните, когнитивните, логическите и артистичните умения на децата.
Унесено в играта, детето започва и да комуникира с тях. Да им говори, да им задава въпроси и да им разказва приказки и свои преживявания. По този начин то проявява своите артистични наклонности и ни дава да разберем и какви теми го вълнуват.
Детските играчки развиват и социалния опит на децата. Чрез своето общуване с играчките, детето започва да ги обича, разпознава ги като свои вещи. Това го поставя на едно ново ниво на общувате с другите деца. Поставя се началото на една нова игра – общуването със своите връстници. Започва изграждането на бъдещия човек.
Без да навлизам в повече подробности се оказва, че позитивите за детските играчки са значително повече. Не на последно място е и удоволствието, което изпитваме, когато чрез подарък зарадваме любим човек. В случая става въпрос за най-важните – нашите деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар